drie borden sinaasappel-makreelsalade

Sinaasappel- Makreelsalade

LUNCH, VOORGERECHT, GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ

 

Ik. Hou. Van. Vis. Ik hou van vis! Zalm, tonijn, paling, makreel, haring, schol, tong… Ik zou het elke dag wel kunnen eten. Ook Pangafilet at ik als student graag: goedkoop, makkelijk te bereiden, een goeie variatie op het standaard dieet. En ik gok dat ik daar niet de enige in was.

IMG_1601_

Echter las ik toen ergens dat pangasius helemaal niet zo goed was als ik dacht! De vis is als één van de gezondste vissen op de markt gezet. Maar dat klopt niet. Ze leven in vervuild water waar een hoge hoeveelheid gif in aanwezig is, ze krijgen preventieve antibiotica, testosteron en er zijn in de EU verboden bestrijdingsmiddelen in de vis te vinden. En voordat de vis wordt ingevroren krijgt hij een bleekbad.

Maar wat voor mij eigenlijk de doorslag gaf was dat ik erachter kwam dat zelfs het Nederlands Visbureau de vis tweemaal had uitgeroepen tot vis van de maand terwijl we hier zoveel heerlijke visjes hebben. Waarvan je ook zou verwachten dat het Nederlands Visbureau deze zou steunen. Wat bleek is dat het bureau helemaal niet onafhankelijk handelt en er beter uit kwam als ze de vis promootten.

Het schijnt dat de regelingen voor de import van deze vis strenger zijn geworden, maar ik ga liever voor een iets duurder, maar vers visje van eigen bodem! That’s my way to go from now on!

Zoals deze heerlijke vis met goede vetten en mijn favoriete vitamine, vitamine D. Al helemaal goed om te eten nu ik nog minder vitamientjes krijg van de kort aanwezige en laagstaande zon. Vis met sinaasappel! Een must try!

Bron: Pangasius De Nieuwe Groene Leugen

sinaasappel-makreelsalade

Sinaasappel- Makreelsalade

Ingrediënten:

 • 1 gerookte makreel
 • 2 handsinaasappels
 • 1 kleine rode ui
 • 25 gram zwarte olijven (zonder pit)
 • 4 el citroensap
 • 1 tl chilipoeder
 • 1 tl komijn
 • 3 el olijfolie
 • peper
 • 50 g veldsla
 • 1 el verse muntblaadjes

Bereiding:

 1. Verdeel de veldsla over de borden.
 2. Trek het vel van de makreel en verwijder de graatjes. Breek het visvlees in stukken en verdeel over de sla.
 3. Schil de sinaasappels en snijd zo groot mogelijke partjes tussen de vliesjes uit. Verdeel de partjes over de borden. Zorg ervoor dat je de sap ergens in opvangt.
 4. Pel de ui en snijd hem in dunne ringen.
 5. Klop 2 el sinaasappels met het citroensap, chilipoeder, komijn en olijfolie tot een dressing. Breng de dressing op smaak met peper.
 6. Sprenkel de dressing over de borden, verdeel de uienringen en olijven erover.
 7. Strooi de munt erover.

Serveertip: Lekker met Turks brood

Geïnspireerd door: de lekkerste salades

2 gedachten over “Sinaasappel- Makreelsalade

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.