ONTBIJT, BUDGET, LACTOSEVRIJ, VEGETARISCH
Een tijd geleden kwamen Tilaï en ik erachter dat we allebei weleens brood wilden gaan bakken. Het scheen erg makkelijk te zijn (ook zonder broodmachine). En aangezien tarwe- en lactosevrij brood nogal moeilijk te vinden is en duur is, leek dit me een goed alternatief en een leuke hobby voor op de zondag. Waarom ik dit zeg? Het kost weinig geld, maar er is wel veel wachttijd als het gaat om brood bakken!
Toen ik het brood aan het maken was, merkte ik dat er een ontzettend leuke herinnering naar boven kwam van toen ik op de basisschool zat. We zijn namelijk naar het Prehistorisch Dorp geweest, en daar mochten we zelf deeg maken om pannenkoekjes en broodjes te bakken op een open vuur! Die geur van het brood bracht me dus helemaal terug naar mijn jeugd. Persoonlijk vind ik dat nog een extra goede reden om het zelf te bakken, want wie wil er nou niet terug naar een tijd waar je grootste zorg was bepalen welke knikker je wilde inzetten om die grote mooie knikker te kunnen winnen!
Goed, zoals ik al zei kost brood bakken veel geduld, ideaal dus voor de huishoud-zondag, waar je boodschappen doet, wasjes draait en schoonmaakt. Ik had me daar enorm op verkeken, uiteindelijk kostte het bijna 3 uur van het moment dat ik de ingrediënten klaarzette tot het moment dat het brood uit de oven kon. Maar ik kan je zeggen dat het dat allemaal waard is, en dat ik de komende tijd regelmatig mijn eigen brood ga bakken!
Update: Een tijd geleden wonnen wij van @health.mi.foodie het allereerste #foodiesbreakfast pakket! Daarin zat ook bakbananenmeel van @femkesfoodies. Ik heb het recept daarmee geprobeerd en je krijgt er een heel mooi donker en net wat machtiger brood van! Zeker de moeite waard om eens te proberen.
In plaats van 250 gram speltmeel en 250 gram speltbloem gebruikte ik 300 gram speltbloem en 100 gram bakbananenmeel (hier heb je namelijk veel minder van nodig dan alle andere soorten meel)
Tip: Nadat je dit brood hebt gebakken, bewerk het dan eens lekker tot knoflookbrood! Helemaal zelf gemaakt, en lekker als bijgerecht. Of voorgerecht. Of ontbijt, ja als ontbijt is het ook gewoon prima. Nouja, eigenlijk gewoon wanneer jij er zin in hebt!
Speltbrood
Ingrediënten:
- 250 gram speltmeel
- 250 gram speltbloem
- 10 gram zout
- 7 gram droge gist
- 320 ml water op lichaamstemperatuur
- olie om in te vetten
- havervlokken
Bereiding:
- Doe het meel en de bloem in een kom.
- Zonder ze elkaar te laten raken, voeg het zout en de gist toe.
- Voeg het water toe en kneed het deeg tot het egaal van kleur en elastisch (als kauwgom) is.
- Vet een grote kom in met olie en leg het deeg erin. Dek af met een vochtige theedoek en laat rijzen totdat het deeg in formaat verdubbeld is. Dit duurt minstens een uur.
- Ga boodschappen doen, of de was, of lekker schoonmaken (lees: lekker gamen op je Xbox).
- Besprenkel je oppervlak met een dun laagje bloem. Haal het deeg uit de kom en rol het uit tot een ronde vorm. Vouw alle buitenzijden naar binnen en draai het brood om. Het is nu een mooie ronde vorm geworden.
- Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nogmaals een uur rijzen.
- Jee! Nog meer schoonmaken (lees: filmpje op Netflix. Deze bijvoorbeeld!)
- Verwarm de oven voor op 200 ℃.
- Kerf het deeg in met een mes, besprenkel met havervlokken* en plaats het in de oven.
- Na 35 minuten is je brood klaar.
* Ik maak dit brood voor mijn ontbijt en houd het zo neutraal mogelijk, maar mocht je het bakken voor een speciale gelegenheid, dan is het heerlijk om het bijvoorbeeld te besprenkelen met een snufje zeezout en rozemarijn voor het in de oven gaat!
Ziet er erg goed en lekker uit! Ik wil ook al een lange tijd speltbrood maken maar vind de recepten soms te ingewikkeld. De jouwe zal ik eens gauw uitproberen
Dank je Farah! Dit recept is inderdaad erg makkelijk (en goedkoop). De wachttijd is voor mij eigenlijk de grootste uitdaging. Ik ben namelijk nogal ongeduldig 😉
Veel bakplezier! We zijn benieuwd naar je eindresultaat!