bijgerecht, hapje, budget, glutenvrij, koolhydraatarm, lactosevrij
De woonkeuken. Het epicentrum van mijn domein. Het grootste oppervlak in mijn huis. Alles wat enigszins belangrijk is in mijn wereld is een succes dankzij dit stukje techniek. Niet alleen moet er ruimte zijn om te koken, er moet ruimte zijn om alles klaar te zetten, langs elkaar af te kunnen om iets te pakken én mee te kijken (en fotograferen)! Genoeg licht is essentieel. Ook moet er genoeg servies zijn: genoeg messen, presenteerbordjes, bakken, allerlei schalen en pannen. Toch kom je er iedere keer weer achter dat je altijd wel iets mist. Wie heeft er bijvoorbeeld nou een puree stamper in huis? Je gaat me nu niet vertellen dat jij die één hebt hè! Ik geloof er niks van 😉 Gelukkig zijn we creatief genoeg om het leuk op te lossen!
Met kruiden, ui, olie en spatels etc. is het wel altijd moeilijk: je staat in de winkel en vraagt je af of je het nog hebt. Wanneer je het koopt had je er nog 2x zoveel liggen, en wanneer je er zeker van bent dat je het hebt kun je eenmaal thuis weer omdraaien voor een retourtje supermarkt voor de 2 teentjes knoflook! Maar ook dat ging ditmaal redelijk goed! We hadden precies genoeg ui en ook de kokosolie was precies voldoende voorradig. Het enige wat ik steeds weer vergeet zijn de rolletjes. Bakpapier en vershoudfolie heb ik nooit. En vergeet ik altijd. Niet te doen, echt niet hahah!
Sweet Asian Chickenwings
Goed, de reden dat ik dit vertel is omdat dit zo’n recept is waarvoor ik altijd alles wel in huis heb. Hij kwam er last minute bij op mijn lijstje en het enige dat ik hoefde te kopen waren de kippenvleugeltjes zelf! Zelfs de Worchestershiresaus had ik in huis (zo’n ingrediënt dat je 1x koopt voor iets wat je suuuuuper lekker lijkt en dan nog amper gebruikt. Nou, daar gaat nu dus verandering in komen!).
Ze zijn geinspireerd door de Thaise keuken en zijn heerlijk als bijgerecht naast gekookte rijst en boontjes, maar ook als hapje op een feest zijn ze echt heerlijk! En ik moet eerlijk zeggen: ik geef aan dat het voor 4 personen is, maar ik kan er zelf geen genoeg van krijgen, dus wij aten het laatst met z’n drieën makkelijke op. Terwijl we nog allerlei andere lekkere hapjes hadden staan!
Sticky Chicken
Ingrediënten:
- ca. 550 gram kippenvleugels
- 2 el Ketjap Manis
- 1 el Sambal (ik gebruik Badjak, maar Oelek is ook erg lekker!)
- 1 el Worcestershire saus
- 2 el verse peterselie, klein gehakt
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200℃.
- Bedek je bakplaat met aluminiumfolie.
- Zorg ervoor dat de kippenvleugeltjes droog zijn door ze af te deppen met keukenpapier en leg ze op de bakplaat.
- Druppel olie over de kippenvleugeltjes en kruid met peper en zout. Een paar keer omgooien en verdeel ze dan over de bakplaat zodat ze niet op elkaar liggen.
- Rooster de kip 22 tot 24 minuten. Ze zijn klaar als ze licht gebruind zijn.
- Ondertussen maak je de saus door de ketjap, worcestersaus en sambal te mixen.
- Wanneer de kip klaar is doe de vleugeltjes in een grote schaal. Voeg de helft van de saus toe en gooi de kip om met een tang zodat alles goed bedekt is met de saus.
- Leg de kippenvleugeltjes terug op de met folie bedekte bakplaat.
- Bak de kip voor nog 6 tot 8 minuten totdat de kip lekker donkerbruin is.
- Haal de kip uit de oven, bedek met de rest van de saus en de gehakte peterselie.
- Tijd voor omnomnom!
Geïnspireerd door: Platings And Pairings