hoofdgerecht, budget, vegetarisch
Het is alweer een tijdje geleden dat ik wat nieuws gepost heb. Ik zal eerlijk bekennen dat mijn inspiratie een poosje ver te zoeken was. Dit komt denk ik door het feit dat er dagelijks gekookt wordt voor mij. Op een dag kwam ik thuis en was er geen eten. Ik had twee keuzes: eten afhalen of weer eens een keertje voor het aanrecht staan. Voor het eerst in een lange tijd heb ik besloten om het juiste te doen en te gaan koken! In eerste instantie wilde ik bami afhalen dus besloot ik deze zelf eens een keer te proberen. Dit gerecht heb ik drie keer in dezelfde week bereid en gegeten omte ontdekken wat ik het beste recept vond!
Surinaamse Bami
Ingrediënten:
- 500g spaghetti
- 3 maggiblokjes
- 1 ui
- 1 el 5-spices poeder
- 2 teentjes knoflook
- ½ madame jeannette peper
- 5 el kipkruiden
- 5 el zoete ketjap
- 3 el zoute ketjap
- 1 el gember
- 1 blad laurier
- 1 el olijfolie
- 1 klein blikje tomatenpuree (70g)
- 3 L water
Bereiding:
- Breng een ruime pan met 3L water aan de kook met 3 maggiblokjes. Wanneer het water kookt doe je alle spaghetti in de pan. (Het liefst breek ik alle slierten doormidden zodat die minder lang zijn.)
- Kook de spaghetti vervolgens gaar. Dit duurt zo’n 8 tot 10 minuten.
- Snijd in de tussentijd de ui, knoflook en madame jeannette peper in stukjes.
- Wanneer de spaghetti gaar is, hou je ongeveer 50ml van het “spaghettivocht” apart en laat je de rest van het water uitlekken.
- Fruit de ui en knoflook in een grote wok pan met olijfolie.
- Verlaag de temperatuur en voeg hier de zwarte peper, 5-spices poeder, kipkruiden, laurier, gember, tomatenpuree, spaghettivocht, zoete ketjap en zoute ketjap aan toe.
- Voeg de spaghetti toe en roer het geheel goed zodat alle spaghettislierten donker worden door de ketjap.
Dit gerecht wordt meestal geserveerd met kip. Zin in een zoet gekruide kip of mag hij wat meer spicy zijn? Probeer deze recepten eens!