Surinaamse Saoto Soep

Hoofdgerecht, Lunch, Glutenvrij, Lactosevrij

Saoto soep: één van de weinige recepten die ik al had opgeslagen voordat het idee van de Kleine Huisjes ontstond.
Achteraf gezien denk ik dat dit recept mijn liefde voor koken heeft aangewakkerd of dat het in ieder geval één van de eerste recepten is waarbij ik die liefde echt in de praktijk bracht.

Dit recept wil ik echt al heel lang met jullie delen. Het is mijn lievelingssoep om te maken en te eten. Het is eigenlijk best makkelijk om saoto soep te maken. Je hebt er alleen net even wat andere ingrediënten voor nodig dan de meesten standaard in hun kast hebben staan. Natuurlijk ga je het liefste voor alleen maar verse kruiden, maar mocht je nou geen toko in de buurt hebben: bij veel supermarkten hebben ze ondertussen ook citroengras in een kruidenpotje 😉

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten wanneer je Saoto soep maakt. In tegenstelling tot sommige soepen is saoto soep veruit het lekkerste op de dag dat je het bereidt. De volgende dag kun je het ook prima eten hoor, maar je merkt dat de smaken wat meer één worden. Als je dus hebt gepland om de soep meerdere dagen te eten is het slim om de groente er pas bij te doen op de dag dat je de soep gaat eten.

15354097_1373744495989850_1120199057_o

Surinaamse Saoto Soep

  • Opdieningen: 6
  • Afdrukken

Ingrediënten:

Soep

  • 500 gr kipfilet of kippenbouten
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 pimentkorrels
  • 2 el laos kruiden
  • 2 stengels sereh / citroengras
  • 2 salamblaadjes
  • 4 bouillonblokjes
  • 3 liter water
  • zout
  • rijst (optioneel)

Topping

  • Verse selderij
  • 6 eieren
  • 300 gr tauge
  • gebakken uitjes
  • een zak kroepoek
  • een zakje roerbakgroenten

Bereiding:

Bouillon

  1. Snijd de ui en knoflook klein.
  2. Verhit 1 eetlepel olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook.
  3. Voeg het water toe en breng het aan de kook.
  4. Voeg de pimentkorrels, laos, citroengras, salamblaadjes en bouillonblokjes toe.
  5. Doe de deksel op de pan en laat het 2 tot 3 uur op  laag vuur op staan (en proef regelmatig).
  6. Snijd de kip in blokjes als je kipfilet gebruikt. Voeg de kip toe.
  7. Voeg zout naar smaak toe.
  8. Voeg de groente toe wanneer de kip gaar is.

Vulling:

  1. Kook de eieren.
  2. Snijd de selderij in kleine stukjes.
  3. Vul elke soepkom met: 1 ei, 1 handje taugé, 1 eetlepel gebakken uitjes, de selderij en de hete soep.

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.